NISSAN NYTÆNKER DEN KOMPAKTE HATCHBACK - RADIKALT DESIGN AF SWAY

  • Dristigt designtema fremviser nyt designsprog
  • Et markant udvendigt design matches af et elegant og enkelt indvendigt design
  • Udviklet med det formål at få skabt en ny premiumtænkning i det kompakte hatchback-segment

Innovativt design og produktplanlægning har banet vejen for Qashqai og Juke - to af de seneste års største succeser i bilbranchen.

 

Nu har koncernen anvendt det samme radikale tankesæt i forbindelse med et af de vigtigste segmenter i markedet: den kompakte hatchback.

 

Sway, som bliver præsenteret på biludstillingen i Geneve, giver et fingerpeg om, hvordan fremtidens kompakte Nissan modeller kunne se ud, hvis koncernens markante nye designsprog blev anvendt til de europæiske hatchback-modeller. Det er en konceptbil, som er designet med særlig fokus på europæernes smag: Den har en følelsesmæssig appeal og opfattes som kantet og spændende.

 

Sway er blevet udviklet med henblik på at skabe røre i segmentet for kompakte hatchbacks, som traditionelt set er et konservativt segment i markedet. De stærkt hældende linjer, den markante forende og det elegante og enkle interiør samt den dristige brug af sofistikerede farver giver konceptbilen et vovet og emotionelt design.

 

Der er en overordnet fornemmelse af helhed og harmoni ... men med en kant, som man ikke forventer sig i dette markedssegment. I interiøret er der eksempelvis anvendt teknikker, som man ellers normalt kun ser inden for industriel arkitektur, såsom strukturelle aluminiumselementer, for at signalere enkelhed og styrke på samme tid. Men der er også fokus på detaljerne, og der er anvendt farver og materialer, som man forbinder med produkter i luksusklassen.

 

Eksteriøret kombinerer fire meget iøjnefaldende elementer - den V-formede kølergrill, det svævende tag, boomerangformede lygter og kick-up-formen omkring C-stolpen - til at udvikle en ny designsignatur, som allerede er set på konceptbilen Lannia, som Nissan præsenterede i Beijing sidste år på Auto China 2014, samt på den nye Murano, som nyligt blev lanceret i USA. Sway er den første kompakte hatchback nogensinde, hvor dette nye designsprog er anvendt. Og fremtidens Nissan modeller i forskellige markedssegmenter i alle regioner vil følge denne formgivningsmæssige retning.

 

Sways karakterlinje starter med den V-formede kølergrill, der er placeret lavt forrest på bilen mellem dobbelte V-formede kvartkofangere. Kølergrillen er begyndelsespunktet for en dristig kontur, som kurver sig hen over motorhjelmen og forhjulene, inden den dramatisk hælder mod midten af fordøren. Derefter svinger den sig igen opad mod bagenden af bilen og giver dermed sideprofilen en nærmest sanselig form.

 

Den troner stolt på motorhjelmen, inden den derefter forløber videre ind i en markant - og skarp ­- krumning ned ad bilens hoftelinje. En hoftelinje, som er omgivet af den stigende, trekantede rammestruktur.

 

På begge sider af den V-formede kølergrill er der placeret en boomerangformet forlygte. Normalt bliver boomerangformen skabt ved anvendelse af LED-lygter inden for rammerne af en mere konventionel lygteform. Denne gang er det lygterne selv, der indtager signaturformen, mens LED'erne inde i lygten skaber et indtryk af et par øje, der kigger.

 

Signatur-boomerang-baglygterne er lige så dramatiske i kraft af de dybe indsnit, de gør i bilens bageste elementer. Dobbelte trapezformede afgangsrør udgår fra begge sider af nummerpladeområdet og føres videre ind mod midten af bagenden i stedet for ned under kofangeren.

 

Bagdørene er komplekse og omfatter ikke blot de bredere sidepaneler og hoftelinjekrumningen, men også de buede skærme, som er nødvendige for at dække baghjulene. En opadgående bevægelse op mod den bageste del af rudelinjen reducerer C-stolpen mellem døren og det svævende tag til et minimum. For at gøre ind- og udstigningen nemmere har denne konceptbil ingen B-stolpe i midten og bagudhængslede bagdøre.

 

Et andet kendetegn ved Nissans nye designsprog er det svævende tag, som her er udformet som et panoramisk glastag, der er indrammet af en udvidet C-formet konstruktion, som udgår fra A-stolperne og fortsætter hen langs siden af taget og videre til det bageste forbindelsespunkt over bagklappen. På konceptbilen er denne struktur fremhævet ved brug af en dristig orange farve, der skaber en kontrast til karrosseriets blågrå farve.

 

En iøjnefaldende deformeret X-struktur i midten af taget med X'ets skæringspunkt placeret over personerne på forsæderne sørger for ekstra stivhed.

 

Der er to større fordele ved glastaget: Personerne i kabinen kan nyde følelsen af frihed og plads, mens personerne udenfor har mulighed for at beundre interiøret.

 

Derudover er Sway unik i forhold til farvekoordineringen mellem eksteriøret og interiøret.

 

Bilens udvendige farve er "bluish dawn grey" - en grå farve med en antydning af blå, som kan ses i lys, der er afstemt med orange kontrastfarve. Den sofistikerede farvekombination passer til, men skiller sig dog samtidig også smukt ud fra mængden i det europæiske bybillede.

 

I interiøret er der anvendt en mørkere og dybere blå farve samt elfenbensfarve og orange med høj kontrast, der matcher eksteriøret, for at tilføre bilen en følelse af helhed.

 

Med inspiration fra udstillingsmodellen IDx, som første gang blev afsløret på 2013-udgaven af Tokyo Motor Show, anvender - og udvikler - Sway sit indvendige designkoncept med et svævende, vingeformet instrumentbræt.

 

Drivkraften bag den svævende vingeform er dens elegante enkelhed. Resultatet er et interiør, hvor funktion har førsteprioritet, og hvor intet udelukkede er til for at skabe en dekorativ effekt.

 

Strukturelle elementer vises, som det de er. Dørgrebene er designet til at skulle være en integreret del af synlige aluminiumsstivere. Selv det 3-egede rat har med dets flade bund og aluminiumseger en ‘back-to-basics'-enkelhed.

 

Der er kun to basisinstrumenter, som er vendt mod føreren. Alle andre funktioner er samlet på en stor trapezformet tablet i midten af instrumentbrættet, og den kan ses - og bruges - af både føreren og forsædepassageren.

 

Letvægtssæderne har en konstruktion af aluminium - igen synlig - og er betrukket med et førsteklasses ruskindslignende indtræk, hvor der også er brugt materiale med perleeffekt. Til syningerne er der brugt teknikker, som oftere ses på luksushåndtasker. Med angår farvekoordineringen, er der indvendigt i kabinen anvendt kraftige blå og orange temaer, som komplementerer eksteriøret på perfekt vis.

 

Selv om bilen er kompakt, sørger den gode indretning, fraværet af B-stolpen og anvendelsen af enkle, men dog samtidig elegante strukturer, for, at kabinen synes større end ventet.

 

"Vi mener, at Sway er en fortsættelse af vores tradition med at udfordre tingenes tilstand i markedssegmenterne ved at komme med noget nyt, markant og imponerende - meget i stil med det, der var tilfældet med Qashqai and Juke.

 

Med denne nye konceptbil til biludstillingen i Geneve har vi eksperimenteret for at se, på hvilke områder Nissan kan bidrage med nye idéer til det kompakte hatchback-segment," sagde Shiro Nakamura, som er Senior Vice President, Design og Chief Creative Officer hos Nissan Motor Co., Ltd.

 

Paul Willcox, som er Chairman hos Nissan Europe, udtalte: "Nissan er på vej fremad. Mærket står for dristig, innovativ tænkning på det europæiske bilmarked - ja, faktisk overalt i verden - og vores vækst i Europa kan tilskrives fremragende nye produkter, som alle er karakteriseret ved at have et enestående design. Sway understreger, hvor vigtigt design er for Nissan i forhold til at opbygge vores mærke og skabe vækst." 

Sways mål (mm)

Længde

4.010

Bredde

1.780

Højde

1.385

Akselafstand

2.570